Tuesday, December 30, 2008

Mendekati Masyarakat Papua New Guinea










Papua New Guinea adlh sebuah negara yg terletak di lautan pacific dan juga jiran kpd Indonesia . Negara ini mempunyai 6 juta penduduk dan lbh kurang 850 bahasa diguna pakai oleh pelbagai puak atau etnik. Dalam 6 juta penduuk, hanya 18% sahaja yg menetap dibandar dan selebinhya mcm biasa la duduk di kwn pedalaman dgn mgamalkan adat dan tradisi nenek moyang mrk. Kalau nak tau selebihnya gila wikipedia bacala sendiri saye cuma nak wat summary jew tuk info kite bersama. Then tgokla sendiri gambo2 yg dapat saye cari iye..



Nela sebahagian etnik lelaki papua new guinea yg berkulit gelap, time ne dorg ada perayaan kot


Yg ne pule klu xsilap etnik lain tgokla pakaian xsama, ne lagi sexy but skin ttp same!



ops 18sx lak!! ne pule kaum wanitanya, berkulit putih yg amit sgt but ini la reality kehidupan mrk. Oya masyarakat yg tgal dbdr xle memakai pakaian yg sebegini, mrk lbh sopan sikit dan tau apa itu MALU


Haa.. nila bandarnya @ ibunegara " PORT MORESBY"



Guess what? ne school dey all.. wut du think? sedih x? so temanya "Hargaila sekolah anda"


Slain tpt belajar sekolah juge djadikan tpt berhibur. every weekend dorg ne ada singing at da school, yela mane ada hiburan laen.




Selain itu, negara ini juga kaya dgn alam semulajadi dgn bentuk muka buminya yg masih dalam keadaan asal dan belum diterokai.. pelbagai spesis tumbuhan mahupun haiwan terdapat di negaran ini.. have a look at this


Pandangan dari udara


Kws perumahan segelintir penduduk


Hidupan laut yg berwarna warni.. kini activiti pelancongan telah dperkenalkan di negara ini so sesapa yg berminat pla mlancong iye..



P/s: Blog bersawang, yea kata2 dri teman.. Sory guys im busy latelly so i dunt have a time to seat and think apa yg harus dipostingkan so tonight i do that!! oya Sempana tahun baru ini gue suka mgatakan Happy new year* and happy2 slalu, jgn emo2 ngak baek.. and most important like my fwen said, blog its not a dairy so what was going around (my life) is my privacy. THANKS

Thursday, December 4, 2008

BOLT 3D

Afta class cam biasa le, I'll hang out wth my fwen tu pon if im FREE.. kebetulan hari tu class abis awal so dun know what to do.. nak blik uma cam awal nnt bushan asyik menghadap computer jee.. my fwen suggest tgok movie so ktorang pon pee la! Smpai jew kat KLCC we go TGV cinemas and then tgok la cita apa yg start awal. Xde pon yg menarik coz smua i da tgok but cita ne blm "BOLT" versi 3D.. member i pon decide nak tgok cita ne. So tanpa buang waktu we go to by d ticket..

Ticket berada dlm genggaman gue

Selesai jew bli ticket cam biasa laa g bli popcorn pastu tgu msuk (room 5) smbil tgu tu sempat la posing sikit snap pic.. da itu menjadi kemestian bg smua remaja2 malaysia (still remaja ye)

rehan xsuka pic nE coz i cun dr dia huhu


2nd pic, eton suka coz muka dia focus kat camera, Cehh!!


Ne benda yg harus dpakai smasa tayangan, xpakai xnampak lew effectnya


we are ready to watch!

Ne la yg kitorang tgok. Best! 1st we tot anjing ne super power, kuat yela ala2 anjing mutan Anjing yg serba boleh. but d true is dia hanya pelakon dlm cita BOLT yg penuh pengembaraan, bahaya dan komplot bergandingan bersama tuannya (lupa lak nama bdak tuu). Dia sgt Famous sehingga hemster pon nak join dia.. kucing plak syg dia.. OVERALL cita ne nya Pic, sound effect sgt menarik 3D la katakan!



Monday, December 1, 2008

GUA kena BEB!!

*Terjah (pic) next week!!

December 01, 2008
Location campus
with my friends with d situation!!

Afta cls, i with my fewn lepak kat area kolej coz kitorang nak edarkan paper servay kat 30 students. Time tgu student tuu kitorang sembang2.. da itu lumrah sarunk team! cita ttg hal masing2 dan gossip sesama mrk! Entah dr sumber mana dorg tau (internet bgerak) yg sumOne tgh syok kat i!! So dorg apa lgi syok la kenakan i! bab2 kenakan org ne tu lew hobi dorg! Time edarkan paper kat student, sorg member i pinjam phone katanya nak bluetooth lagu.. pastu phone i bdering krrrring..!! Krrring!! so member i angkat smbil dperhatikan olh i.

member1 : helo cari sapa?
ryan.. (i wat muka, smbil fikir who cll??) u nak ckap ngan dia ke? (skali lgi i t'tanya sapa ekk?? bisik member ne bdak yg syok kat u) zuppp..!!
i trus bdebar n xtau nak nak wat apa! huhu

me :aku xknal bdak ne n aku xnak ckap ngan dia. ko wat la alasan apa2 jew..
member1: helo.. ryan xadala dia ge tiolet BERAK kot!! u nak ckap gak ngan dia ke..
(dia pas phone kat 2nd member)
member2: helo sapa ne? ryan suru ktorang tipu awak dia xge tiolet, dia ada kat sini! jap ek i pas kat dia..
(timene i malu gila, i da bri syarat muke even tgan, kaki smua supaya dia xckap cam tuu..!! time ne gak smua student n lecture yg ada kat tpt kejadian pandang i semacam
zuuuuup! malunya i da mcm org bodoh! i xnak ckap actually pastu member pas phone tu kat i dgn rasa brat tgan i tpaksa ambil. when i say helo..helo xada suara, i tgok phone i rupanya media player so yg krrrring..krrring.. tdi lagu! hehe... all my fwen gelak rupenya2 smua tu rekaan semata2 Luu kena beb! kata kwn i. malunya i trus lari g tiolet!!

p/s : To all my fwen, weldone lawak BABI korang berhasil.. Aku malu gila siottt